General

De do’s en don’ts van bedrijfshulpverlening

Bedrijfshulpverlening

 

Een ramp kan op elk moment en zonder waarschuwing toeslaan. Daarom is noodplannen zo cruciaal in de moderne zakenwereld. Hoe kunt u immers plannen maken voor een aanval of een natuurverschijnsel als u niet weet dat het eraan komt? Uw bedrijf moet niet alleen beschikken over een noodplan, maar het moet ook regelmatig worden getest om ervoor te zorgen dat het zo up-to-date mogelijk is. Als een crisis toeslaat, is het laatste wat u wilt dat uw organisatie onvoorbereid is. Hieronder volgen enkele nuttige do's en don'ts op het gebied van bedrijfshulpverlening .

Test uw noodplan regelmatig.

Een noodplan hebben is één ding, maar het in daden omzetten is iets anders. Zodra zich een crisis voordoet, gaan alle regels van het gezond verstand het raam uit. Het enige wat op dat moment telt, is de veiligheid van uw medewerkers en klanten. Om ervoor te zorgen dat uw plan up-to-date is, moet u het regelmatig testen. Misschien wilt u het op verschillende momenten van het jaar testen, of in verschillende situaties zoals een natuurramp, een groot incident of tijdens een cyberaanval.

Als u een plan hebt dat in een bepaalde situatie goed werkt, kunt u ervan uitgaan dat uw plan in een andere situatie net zo goed zal werken. Als u uw plan echter niet regelmatig test, loopt u het risico dat u niet weet of het plan überhaupt werkt. Als u niet weet of uw plan werkt, kunt u er niet zeker van zijn dat het werkt.

Voer een risicobeoordeling uit voordat u het plan inzet.

Hoe goed uw plan ook doordacht is, het heeft niet veel zin als u het niet kunt uitvoeren. Voordat u uw plan inzet, moet u een risicobeoordeling uitvoeren om te bepalen of uw werknemers veilig zijn in de gebieden waar ze werken. Dit zal u helpen bepalen of het nodig is om gebieden te evacueren, bepaalde ingangen of uitgangen te sluiten, of dat het veiliger is om de activiteiten op te schorten. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat u, zelfs in een noodsituatie, uw werknemers geen overlast wilt bezorgen.

Als uw werknemers veilig zijn op hun werkplek, kunt u het gebouw veilig volledig ontruimen. Volledige evacuaties worden meestal alleen uitgevoerd als er echt gevaar dreigt, zoals bij een actieve schutter. U moet echter ook overwegen de werkzaamheden op te schorten als het voor de werknemers veiliger is om op een veilige plaats te blijven terwijl de dreiging wordt weggenomen.

Communiceer duidelijk en beknopt met uw werknemers.

Het is belangrijk om tijdens een noodsituatie duidelijk te communiceren met uw werknemers. Ze moeten weten wat ze moeten doen, waar ze heen moeten en hoe ze daar veilig kunnen komen. U moet er ook voor zorgen dat iedereen zijn rol in het proces goed begrijpt. Om ervoor te zorgen dat de instructies zo duidelijk mogelijk zijn, moet u een plan hebben om ervoor te zorgen dat leidinggevenden met hun lagere medewerkers communiceren. Communicatie tussen werknemers is zowel in een noodsituatie als tijdens normale werkzaamheden belangrijk. Tijdens een noodsituatie is het vooral cruciaal dat werknemers weten wat ze moeten doen.

Wanneer u tijdens een noodgeval communiceert, wilt u dat uw instructies zo duidelijk mogelijk zijn. Vermijd ook het gebruik van acroniemen, want die kunnen verwarrend zijn voor degenen die ze lezen. Gebruik in plaats van de zin "ga naar de aangewezen plaats" liever "ga naar de dichtstbijzijnde uitgang". Vermijd grote, ingewikkelde woorden en probeer eenvoudige, concrete woorden te gebruiken. Naast uw communicatiemethoden wilt u er ook voor zorgen dat uw berichten even toegankelijk zijn voor mensen met een handicap als voor mensen zonder handicap.

Neem uzelf of uw bedrijf niet te serieus tijdens een noodgeval.

In een crisissituatie is het heel gemakkelijk voor uw ego om in de weg te zitten. Je hebt gemakkelijk het gevoel dat je goed werk levert, dat je bedrijf iets belangrijks doet en dat je de dag redt. In een crisis is niets van dat alles waar. Je doet gewoon je werk. Het kan makkelijk zijn om dat te vergeten.

Hoewel het belangrijk is om je hoofd koel te houden tijdens een noodsituatie, is het ook belangrijk om jezelf niet te serieus te nemen. Vergeet niet dat je gewoon je werk doet en er plezier in hebt. Je hoeft geen pak en stropdas te dragen tijdens een noodoefening, maar het kan helpen om te onthouden dat je een spel speelt en niet de wereld redt.

Conclusie

Tijdens een noodsituatie is het laatste wat je wilt doen iedereen samenbrengen om als een team te werken. In feite is precies het tegenovergestelde waar tijdens een noodsituatie. Je wilt mensen isoleren, barrières tussen hen opwerpen en ervoor zorgen dat ze niet meer met elkaar communiceren. Immers, als ze geïsoleerd zijn, kunnen ze uw bedrijf geen schade toebrengen. Helaas is isolatie tijdens een noodsituatie precies het tegenovergestelde van wat u wilt, maar het is een veel voorkomende praktijk. Daarom is het zo belangrijk dat uw bedrijf over een plan beschikt dat ervoor zorgt dat de communicatie tussen werknemers in noodsituaties behouden blijft.